Hoe voorkom je een wespennest in huis?

hoe voorkom je een wespennest in huis?

Wanneer is het wespennest gebouwd?

Vanaf maart komen de eerste meldingen bij ongediertebestrijders binnen dat er binnen in huis wespen worden gezien. Dit betekent dat wespen die hebben overwinterd, de drang krijgen om naar buiten te gaan. Alleen de koninginnen die in het voorgaande najaar in jouw woning een schuilplek hebben gevonden kunnen een nieuw wespennest gaan bouwen. Het kan ook zijn dat een aantal werksters de winter hebben overleefd maar die zullen dan alsnog snel sterven.

De wespen die je in maart al binnen ziet willen daar helemaal niet zitten, zij willen naar buiten om een geschikte nestelplek te vinden. Dit toekomstige wespennest kan helaas ook weer in jouw woning zijn!

Waar kunnen wespennesten zitten?

Wespen bouwen het liefst hun nest op een beschutte plek. Dit kan in de natuur zijn maar zeker ook in jouw huis of garage. Een veel voorkomende plek zijn buitenmuren die ze via stootvoegen (ventilatie openingen) kunnen betreden. Deze stootvoegen zijn heel belangrijk voor de ventilatie van jouw buitenmuur en om vocht problemen binnen te voorkomen, Maak deze dus NOOIT zomaar dicht!

De oplossing om deze stootvoegen dicht te maken zijn onze Pestigate Stootvoegroosters! Deze stootvoegroosters zijn klein genoeg zodat er geen wespen of bijvoorbeeld muizen doorheen kunnen maar nog wel groot genoeg zodat jouw buitenmuur kan blijven ventileren.

Wat moet je vooral niet doen!

Als je deze ventilatie openingen nog niet Pestigate stootvoegroosters dicht hebt gemaakt en er zit een wespennest in, dan moet je deze laten bestrijden of gewoon laten zitten. Nooit dicht maken!! De wespen zullen dan een andere uitgang gaan zoeken of zelf maken met als risico dat ze naar binnen komen.

Moet je een wespennest laten bestrijden?

Wespen hebben, net als vele andere insecten, een functie in de voedselketen. Dit betekent niet dat ze beschermt zijn of niet voor overlast kunnen zorgen. Sommige mensen zijn er zelfs zo gevoelig voor dat ze enorm gevaarlijk kunnen zijn. Als bestrijder houden houden we altijd de regel aan dat wanneer ze in een woning zitten, bestrijden! Doe je dit niet dan kunnen aan het einde van het wespennest cyclus, de overgebleven wespen jouw woning als overwinterplek kiezen en per ongeluk binnen uitkomen. Het gebeurt helaas regelmatig dat je dan wespen op slaapkamers krijgt die suffig zijn en bijvoorbeeld op je bed gaan zitten waar je dan in je slaap op komt en de wesp je zal steken. Zit het wespennest niet in de buurt van een terras of looppad in je tuin dan adviseren we om het nest met rust te laten

Kort samen gevat;

  • Voorkom een wespennest in je muur door Pestigate stootvoegroosters te plaatsten
  • Wil je zelf gaan bestrijden, gebruik dan beschermende kleding en het juiste gif
  • Een alternatief voor wespen gif is Resoluut Freeze Spray, hiermee bevries je het nest

Een hele grote wesp, wat is dat?!

Soms bellen mensen in angst op dat ze een hele grote wesp in huis hebben. Dit kan een wespen koningin zijn maar ook zomaar een Hoornaar. In Nederland hebben we meestal met de Europese Hoornaar te maken. Deze heeft minder vijanden dan de “gewone” wesp en is zeer agressief naar bijen en wespen. Mocht je hiervan overlast hebben dan adviseren we het nest te laten bestrijden. Mocht je het zelf willen doen, doe dan zeker een imkerpak aan!! Hoornaars hebben een nog pijnlijkere steek dan wespen.

Tegenwoordig komt in Nederland ook de Aziatische Hoornaar voor. Vanuit de Europese gemeenschap moet deze wesp ten aller tijde worden bestreden. Zij hebben nog minder natuurlijke vijanden, zijn niet uitheems en men wil niet dat deze hoornaar zich in Europa vestigt. Let op, doe dit niet zelf, deze soort kan ook gif spuiten!

Meest voorkomende wespen soorten in Nederland;

  1. De gewone wesp / Limonade wesp
  2. De Duitse wesp
  3. Franse veldwesp (deze maakt open nesten, dus geen grijze bol), zijn kleine nestjes die vaak onder dakpannen zitten