Rattenoverlast, wat kan ik er tegen doen?

Rattenoverlast is van alle tijden

De afgelopen tijd hebben we de nodige krantenkoppen voorbij zien komen waarin te lezen was dat een rattenplaag ons behoorlijk wat overlast bezorgt. Wat kan ik er tegen doen? Dit is een veel gestelde vraag. De strijd tussen mens en rat is echter niet iets van alleen deze tijd. Ratten passen zich erg makkelijk aan onze leefwijze aan. Dat maakt het soms moeilijk om ratten te bestrijden, te vangen of verjagen.

TIPS OM RATTENOVERLAST TEGEN TE GAAN:

Heeft de hele buurt overlast van ratten? Wacht dan niet en sla de handen in één. Meld het bij de gemeente en ga daarna opzoek naar mogelijke bronnen.


Wat kun je zelf doen om overlast tegen te gaan?

1)   Zorg ervoor dat je eigen grond is opgeruimd. Geen rondslingerend afval en geen onnodige hoge bebossing rondom je woning of schuur.

2)   Zorg ervoor dat de ratten niet naar binnen kunnen. Dicht alle gaten groter dan 1 cm. Controleer bijvoorbeeld eens je hemelwaterafvoer. De kans is namelijk erg groot dat rondom deze afvoer de opening enorm is waardoor ratten de spouwmuur in kunnen vluchten.

3)   Zet op cruciale plekken klemmen. Het beste is om een klem in een voerkist te plaatsen. Bij het gebruik van dit product is de kans een stuk kleiner dat er andere dieren in terecht komen. Heb je de klemmen gezet? Controleer de klemmen dan regelmatig!

4)   Gebruiken binnen in huis gifkorrels. Let op met huisdieren, want deze kunnen ook deze korrels opeten! Blijf het gif bijvullen totdat je merkt dat er enkele weken niet van het gif gegeten is. Verwijder daarna het gif (chemisch afval) en plaats preventief nog een klem.

Zijn er nog andere manieren om ratten te bestrijden? Het antwoord is op dit moment helaas nee. Er wordt onderzoek gedaan naar alternatieven die de rattenpopulatie bij plagen op anderen manieren te lijf kunnen gaan. Deze methodes staan nog in de kinderschoenen en moeten nog verder getest worden m.b.t. dierenleed.

Hopelijk kun je met de producten van bestrijdingsland.nl en onze tips al vooruit. Mocht de overlast te groot zijn? Dan kunnen we je uiteraard ook helpen met de bestrijding van ratten! Neem hiervoor contact met ons op.


Actuele krantenkoppen: 

“Rattenoverlast in Breda neemt fors toe: al 267 meldingen in 2016”

Bron: BN de stem


“Meldingen rattenoverlast 30 procent hoger”

Bron: Nu.nl


“Kanaleneiland heeft nog steeds rattenoverlast”

Bron:Ad.nl

RATTEN BESTRIJDEN IN HET NIEUWS

De overlast van ratten is niets nieuws voor ongediertebestrijders. Wel valt het ons op dat er steeds meer meldingen worden gemaakt van rattenoverlast. Dit komt omdat steeds meer mensen geconfronteerd worden met tikkende pootjes op het plafond, of weg springende ratten terwijl je een blokje om loopt. Maar wat is nu precies de reden van deze overlast?

Deze vraag speelt op dit moment zelfs in de tweede kamer. Om hier een goed antwoord op te geven is het eerst handig om iets meer te weten over ratten in het algemeen.

 

DE RATTEN IN NEDERLAND

In Nederland leven een aantal verschillende soorten ratten. De woelrat, muskusrat, beverrat, de zwarte rat (Rattus rattus) en de bruine rat (Rattus norvegjcus). Maar welke ratten zorgen nu voor overlast? Dat zijn de zwarte en bruine rat. Deze ratten brengen ziektes over zoals de ziekte van Weil en vroeger zelfs de pest. In een jaar tijd is het aantal geconstateerde ziektegevallen in ons land verachtvoudigd!!

 

HET GEDRAG VAN RATTEN

Net zoals andere knaagdieren moeten ratten hun tanden slijpen. Doen ze dit niet, dan blijven de tanden groeien. Door dit gedrag richten ze schades aan doordat ze bijvoorbeeld aan bedradingen van auto’s en machines knagen, met alle gevolgen van dien!

Naast de schade die ze aanrichten, zijn ratten ook nog eens incontinent. Dit betekend dat ze hun ontlasting overal achterlaten. Dit is smerige bedoeling en zorgt voor onhygiënische situaties.


Waarom neemt de overlast toe?

Er zijn verschillende redenen waarom de overlast van ratten toeneemt. Hieronder bespreken wij de volgens ons belangrijkste redenen:

1)   De grote hoeveelheid rondslingerend voedsel in binnensteden, maar ook woonwijken.

2)   Het gebrek aan een effectieve aanpak vanuit de overheid ontbreekt. Dit komt vooral door het bezuinigingsbeleid. Voorheen pakte de gemeente een rattenplaag integraal aan. Nu moeten particulieren het zelf regelen en dat helpt niet. Als je niet samen aan bestrijding of wering doet, dan gaat de rat wel naar de buren of naar de volgende straat.

3)   Oude rioleringen in veel woonwijken, deze zijn poreus en een ideale voedings- en nestelbron voor de bruine rat.

4)   Door steeds strengere regelgeving voor het gebruik van rattengif door particulieren, maar zelfs ook voor professionele bestrijders!

5)   In sommige gebieden zijn ratten al resistent (gaan niet meer dood van het gebruikte gif).