Bedwantsen herkennen en bestrijden

Bedwants in bed, wat te doen?

Beten en overlast van bedwantsen lijkt een probleem van deze tijd maar dat is toch echt niet zo. Vroeger was het een veel voorkomend probleem echter toen noemden we het wandluizen! Deze waren in Nederland bijna helemaal weg maar door onze reisdrift en het vele internationale vliegverkeer zijn ze vanuit andere landen waar ze nog wel veel aanwezig waren ook weer in onze huizen terecht gekomen. Hoe erg is het dat we weer last hebben van de bedwants?!

In deze blog zal ik eerst uitleg geven wat je zelf kunt doen om ze te voorkomen, bestrijden, leefwijze

Hoe moet je bedwantsen in jouw huis voorkomen?!

 • Bedwantsen worden altijd van buitenaf meegenomen. Ga je op vakantie of overnacht je ergens controleer leg dan detectievallen onder de bedpoten en zet het bed van de muur
 • Plaats je koffer of tas op een tafel, leg ook hier detectievallen onder de tafel of stoelpoten en zet deze niet tegen de muur
 • Plaats speciale bedwantsvallen met een lokstof op 2-3 plekken in de kamer (bijvoorbeeld nachtkastje, plankje boven het bed, dressoir)
 • Controleer het matras (hoeslaken verwijderen) op sporen zoals; levende bedwantsen, uitwerpselen (zwarte puntjes) of bloedplekjes. Verderop in het blog staan enkele foto’s hiervan.
 • Als je weer naar huis gaat, klop dan eerst goed je kleding en andere spullen uit voordat je ze in de koffer stopt
 • Wil je er helemaal zeker van zijn dat je na jouw vakantie geen bedwantsen mee naar huis hebt nomen, leg dan ook onder jouw bedpoten bedwantsvallen en zet het bed van de muur, eventuuel ook de vallen met lokstof elders in jouw slaapkamer

# Let op;     Niet ieder vreemd bultje tijdens of na je vakantie is de beet van een bedwants!! Voordat je allerlei dure bestrijdingsmaatregelen gaat uitvoeren kijk dus eerst of je überhaupt de hierboven benoemde sporen of levende examplaren ziet!

Bestrijden van bedwantsen, hoe moet dat?

 • Het beste is een combinatie van stomen en gebruik van gif
 • Er zijn veel stoomapparaten maar om bedwantsen te bestrijden is de Polti Cimex Eradicator het beste. Deze geeft relatief droge stoom zodat bij aanraking de bedwants en zijn eitjes direct dood gaan zonder dat alles helemaal nat wordt.
 • Deze “bedwants stomer” is effectief maar duur in de aanschaf, wij adviseren dan ook om deze te huren, dit kan natuurlijk ook bij bestrijdingsland!
 • Na het stomen behandel je de naden en kieren van je slaapkamer met “Topscore tegen kruipende insecten
 • Wil je het eerst zonder het dure stoomapparaat proberen dan adviseren wij eerst de kamer met “Topscore tegen vliegende insecten “ te behandelen. Hierin zit piperonulbutoxide waardoor alle levende bedwantsen snel zullen sterven.
 • Nadat de kamer is gelucht ga je alle naden en kieren van vooral je bed, matrassen en kussens maar ook de rest van je slaapkamer behandelen met “Topscore tegen kruipende insecten
 • Let op: hoewel het niet verplicht is adviseren wij bij het gebruik van deze insecticiden beschermende handschoenen en masker!
 • Na deze behandeling doorgaan met detectievallen plaatsen en de behandeling minimaal 1 keer na 2-3 weken herhalen.

Op welke plekken kunnen bedwantsen zitten?

 • Ze hebben een afgeplat lichaam waardoor ze in de meest kleine kiertjes kunnen schuilen, en dus vrij lastig om ze te vinden. Een scheurtje in het stucwerk is al genoeg voor een schuilplaats van een bedwants
 • Ritssluitingen en randen in matrassen en kussen
 • Rondom bed, bank en stoelpoten
 • Stopcontacten
 • Randen en kieren rondom je bed
 • Schilderijen in de buurt van het bed
 • Plinten

Hoe herken je de aanwezigheid van bedwantsen?

Bedwantsen hoef je zeker niet altijd te zien maar als je ‘s morgens wakker wordt met jeukende bultjes op je lichaam dan bestaat er zeker een kans dat je ze hebt.

Goed te herkennen sporen zijn vervellingshuidjes, dode bedwantsen en bloedsporen, dat zijn de uitwerpselen van de bedwantsen.

Bedwantsen zijn klein (maximaal ongeveer 7 millimeter voor een volwassenen) en rood bruin van kleur. Na een bloedmaaltijd van jouw lichaam zijn ze nog wat donkerder. Bedwantsen leven van het bloed van de mens en hebben dit ook nodig om zich voort te planten. De vrouwtjes hebben de bloedmaaltijd nodig voor de aanmaak van eitjes. Het vrouwtje kan wel 500 eitjes in haar leven produceren. De ontwikkeling gaat dus best snel en het is daardoor ook absoluut noodzakelijk om tijdig op een besmetting te reageren en daar actie op te ondernemen!

Bedwants en zijn sporen

      Levenscyclus bedwants                       

Bedwantsen laten bestrijden

Heeft u overlast van bedwantsen maar wilt u het liever laten bestrijden door een professional dan kan dat ook. Bestrijdingsland is onderdeel van Provide ongediertepreventie en bestrijding uit Heeze. Bent u woonachtig binnen een straal van 15 km rondom Eindhoven dan kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak te maken. Woont u verder weg werken wij samen met collega bedrijven die u graag van dienst willen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *